Tuesday, February 17, 2009

DIMANA KESILAPAN KITA SEHINGGA KITA DITINDAS??


Walaupun aku tahu bahawa jiwa yang dipanggil allah di palestin adalah jiwaa para syuhadah tetapi terdetik juga perasaan sedih melihat kekejaman yang dilakukan oleh zionist laknatullah di palestin yang mengorbankan banyak nyawa termasuk kanak-kanak,orang tua dan perempuan-perempuan..nyawa orang islam begitu murah dan keji pada pandangan zionist laknatullah sehinggakan bom-bom yang bakal dilancakan kepada orang palestin ditandatangan dan dilukis bermacam gambar oleh kanak-kanak yahudi.. walaupun kita semua lihat israel laknatullah ini hanyalah negara kecil dan juga di kelilingi oleh negara arab islam tapi kemana perginya pertolonagn negara islam terutamanya mesir, hinggakan ada di kalangan syarikat di mesir menghantar bantuan makanan kepada zionist israel sedangkan sempadan rafah ditutup!!! memang betul apa yang disabdakan oleh nabi h.r.abu daud:

Daripada Tsauban r.a. berkata: Rasulullah saw. bersabda; "Hampir tiba suata masa di mana bangsa-bangsa dun seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan orang­orang yang hendak makan mengerumuni talam hidangan mereka". Maka salah seorang sahabat bertanya "Apakah dari kerana kami sedikit pada hari itu?" Nabi saw. menjawab, "Bahkan kanu pada hart itu banyak sekali, tetapi kanu umpama buih di waktu banjir, dan Allah akan mencabut rasa gerun terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu, dan Allah akan mencampakkan ke dalam hati kamu penyakit 'wahan"'.
S
eorang sahabat bertanya, "Apakah wahan itu hai Rasulullah?" Nabi kita nenjawab, "Cinta pada dunia dan takut pada mati".


. Umat Islam walaupun mereka mernpunyai bilangan yang banyak, iaitu 1,000 juta (1/5 penduduk dunia), tetapi mereka selalu dipersendakan dan menjadi alat permainan bangsa-bangsa lain. Mereka ditindas, diinjak-injak, disakiti, dibunuh dan sebagainya. Bangsa-bangsa dari seluruh dunia walau pun berbeza-beza agama, mereka bersatu untuk melawan dan melumpuhkan kekuatannya

Sebenarnya, segala kekalahan kaum Muslimin adalah berpunca dari dalam diri kaum muslimin itu sendiri, iaitu dari penyakit 'wahan" yang merupakan penyakit campuran dari dua unsur yang selalu wujud dalarn bentuk kembar dua, iaitu “cinta dunia” dan 'ttakut mati". Kedua-dua penyakit ini tidak dapat dipisahkan. "Cinta dunia" bermakna tamak, rakus, bakhil danti dak mahu mendermakan harta di jalan Allah swt. Manakala “takut mati" pula bermakna leka dengan kehidupan dunia dan tidak membuat persiapan untuk menghadapi negeri akhirat dan tidak ada perasaan untuk berkorban dengan diri dan jiwa dalam memperjuangkan agarna Allah swt. .oleh itu..marilah kita tanamkan sifat jihad dalam dri kita agar ia tumbuh dan menjadi tunjang kepada kebangkitan islam yang datangnya dengan "dagang"...renung-renungkan dan selamat bermuhasabah.......

1 comment:

  1. moga-moga kite sentiasa thabat dalam perjuangan untuk menegakkan panji-panji islam di muke bumi Allah ini... amin,nik ;)

    ReplyDelete